10 Aralık 2012 Pazartesi

Dennis Ritchie


Dennis Ritchie1941 yılında New York’ta doğdu. UNIX’in yaratıcılarından biri olmanın yanında C programlama dilinin babası olarak da biliniyordu.
Başlangıçta Harvard Üniversitesi’nde okurken fiziğe yoğunlaşmasına rağmen kendisinin bir fizikçi olmaya uygun birisi olmadığını düşünüyordu. Ve bu noktadan sonra bilgisayar dünyasına yoğunlaşmaya başladı. 1967 yılında Bell Laboratuvarlarında bir grup yazılım geliştirici ile beraber UNIX’i yarattılar ve ilk versiyonunu 1969 yılında piyasaya sürdüler. Ve Dennis Ritchie UNIX’in yaratıcıları arasındaki yerini almış oldu.  UNIX, ilk olarak UNICS olarak adlandırılmıştı ve düşük seviyeli bir dil kullanılarak yazılmıştı.

C’nin Yaratılışı

C, yüksek seviyeli bir programlama diliydi. Ve bu sayede farklı donanımlarda kullanılabiliyordu. Yani; taşınabilirlik sağlıyordu. UNIX , C ile yeniden  yazılarak 1971 yılında tekrar piyasaya sürüldü. Açıklayıcılık ile etkinlik arasındaki mükemmel bir denge unsuruydu. Bu yüzden de evrensel bir çevirici program(assembler) olarak kabul gördü.
C, donanıma istenildiği kadar yakın olmasının yanında donanıma istenildiği kadar da uzak olunmasını sağlıyordu.
C ve UNIX’in kombinasyonu şu andaki yapının da temel mantığını oluşturmaktadır. UNIX, taşınabilirliği ve çoklu kullanıcı özelliği ile çok popüler oldu.  UNIX ‘in bir sürü versiyonu ortaya çıkartıldı. Bunlardan bazıları; SunOS ve Solaris, AIX, HP-UX, NeXTSTEP, BSD, A/UX, Mac OS X ve diğerleri.  GNU Project ve Linux, UNIX ilhamlı olmalarına rağmen bugün temelleri aynı kod yapısından türememektedir!
C, günümüzde de geniş bir çevre tarafından kullanılmaktadır. C programlama dili; C++, Perl, Objective-C, Java, C#, PHP ve  diğerlerinin direkt atası durumundadır.

K&R

Kerninghan & Ritchie, 1978 yılında  C  programlama dilini anlattıkları 300 sayfadan daha az sayfalık bir kitap yayınladılar. Kitap 20 dile çevrildi ve dünya genelin büyük ilgi gördü.  Bu kitap şimdiki “Hello World!” örneğini o zamanlarda popüler kıldı. Ve bu popülerite artık ölümsüz olacak bir şekilde devam etmektedir. Öyle değil mi? ;)

Daha Sonraki Kariyeri

Ritchie, bilgisayar ile ilgili araştırmalarını sürdürdü. Ve Inferno ile Plan 9 adında dağıtık işletim sistemlerini tasarladı. Ancak ne Inferno ne de Plan 9 geniş kitlelerin ilgi odağı olmayı başaramadı. 2007 yılında emekli oldu.
8 Ekim 2011‘de (70 yaşında)  öldü.
Tasarlanmasının üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen kullanılan bir sistem ve o sistemin kurucusu olmak gerçek mühendisliğin ne demek olduğunun açık bir örneği.
Dünyayı değiştebilen insanlara hayran kalmamak mümkün değil. Dennis Ritchie de o insanlardan bir tanesi. Tıpkı Steve Jobs gibi…

Dennis Ritchie :  

“UNIX, temelde basit bir işletim sistemidir, ama bu basitliği anlamak için bir dahi olmanız gerekir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder