10 Aralık 2012 Pazartesi

Dennis Ritchie


Dennis Ritchie1941 yılında New York’ta doğdu. UNIX’in yaratıcılarından biri olmanın yanında C programlama dilinin babası olarak da biliniyordu.
Başlangıçta Harvard Üniversitesi’nde okurken fiziğe yoğunlaşmasına rağmen kendisinin bir fizikçi olmaya uygun birisi olmadığını düşünüyordu. Ve bu noktadan sonra bilgisayar dünyasına yoğunlaşmaya başladı. 1967 yılında Bell Laboratuvarlarında bir grup yazılım geliştirici ile beraber UNIX’i yarattılar ve ilk versiyonunu 1969 yılında piyasaya sürdüler. Ve Dennis Ritchie UNIX’in yaratıcıları arasındaki yerini almış oldu.  UNIX, ilk olarak UNICS olarak adlandırılmıştı ve düşük seviyeli bir dil kullanılarak yazılmıştı.

C’nin Yaratılışı

C, yüksek seviyeli bir programlama diliydi. Ve bu sayede farklı donanımlarda kullanılabiliyordu. Yani; taşınabilirlik sağlıyordu. UNIX , C ile yeniden  yazılarak 1971 yılında tekrar piyasaya sürüldü. Açıklayıcılık ile etkinlik arasındaki mükemmel bir denge unsuruydu. Bu yüzden de evrensel bir çevirici program(assembler) olarak kabul gördü.
C, donanıma istenildiği kadar yakın olmasının yanında donanıma istenildiği kadar da uzak olunmasını sağlıyordu.
C ve UNIX’in kombinasyonu şu andaki yapının da temel mantığını oluşturmaktadır. UNIX, taşınabilirliği ve çoklu kullanıcı özelliği ile çok popüler oldu.  UNIX ‘in bir sürü versiyonu ortaya çıkartıldı. Bunlardan bazıları; SunOS ve Solaris, AIX, HP-UX, NeXTSTEP, BSD, A/UX, Mac OS X ve diğerleri.  GNU Project ve Linux, UNIX ilhamlı olmalarına rağmen bugün temelleri aynı kod yapısından türememektedir!
C, günümüzde de geniş bir çevre tarafından kullanılmaktadır. C programlama dili; C++, Perl, Objective-C, Java, C#, PHP ve  diğerlerinin direkt atası durumundadır.

K&R

Kerninghan & Ritchie, 1978 yılında  C  programlama dilini anlattıkları 300 sayfadan daha az sayfalık bir kitap yayınladılar. Kitap 20 dile çevrildi ve dünya genelin büyük ilgi gördü.  Bu kitap şimdiki “Hello World!” örneğini o zamanlarda popüler kıldı. Ve bu popülerite artık ölümsüz olacak bir şekilde devam etmektedir. Öyle değil mi? ;)

Daha Sonraki Kariyeri

Ritchie, bilgisayar ile ilgili araştırmalarını sürdürdü. Ve Inferno ile Plan 9 adında dağıtık işletim sistemlerini tasarladı. Ancak ne Inferno ne de Plan 9 geniş kitlelerin ilgi odağı olmayı başaramadı. 2007 yılında emekli oldu.
8 Ekim 2011‘de (70 yaşında)  öldü.
Tasarlanmasının üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen kullanılan bir sistem ve o sistemin kurucusu olmak gerçek mühendisliğin ne demek olduğunun açık bir örneği.
Dünyayı değiştebilen insanlara hayran kalmamak mümkün değil. Dennis Ritchie de o insanlardan bir tanesi. Tıpkı Steve Jobs gibi…

Dennis Ritchie :  

“UNIX, temelde basit bir işletim sistemidir, ama bu basitliği anlamak için bir dahi olmanız gerekir.”

Steve Jobs


Steve Jobs

24 Şubat 1955 yılında Suriye asıllı bir babanın ve Amerika asıllı bir annenin oğlu olarak Dünya’ya gözünü açan Steve Jobs, San Francisco’da yaşayan Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık olarak verildi. Evlatlık olması sebebiyle çocukluk yıllarında gerçek anne ve babasıyla ilgili sorulara maruz kalıyordu. Ancak Jobs bu sorulara alışmıştı. Önemli olanın gerçek anne ve babanın yanında yaşamak değil, sıcak bir aile ortamında yaşamak olduğunu çok iyi biliyordu. Steve Jobs, çocukluk yıllarında hiperaktif bir yapıya sahipti. 17 yaşında Homestead lisesini bitirdi ve ardından Reed üniversitesine başladı. Jobs, ailesinin tüm bütçesini kendisi ve okul masrafları için harcadığının farkına varınca üniversiteyi terk etti. O yıllarda adaşı Steve Wozniak ile tanıştı. Aralarında yaptıkları fikir alışverişi sonucu bazı çalışmaları oldu. Daha sonra birlikte bir atari şirketinde çalışmaya başladılar. 1976 yılında ise iki adaş Jobs ailesinin garajında Apple şirketini kurdu. İlk üretimleri de bir masaüstü bilgisayarı oldu. Bu bilgisayarın ismini de Apple koydular. Çalışmalarını hız kesmeden sürdüren ikili, 1977 yılında Apple 2′yi piyasaya sürdü. 1980 yılının başlarında ise halka açıldılar. 1984 yılında ilk grafik kullanıcı arayüzlü bilgisayar olan Macintosh’u piyasaya sürdüler. Bu başarının üstünden çok geçmeden Steve Jobs şirketten atıldı. Bunun üzerine Jobs, kendi adına bir bilgisayar şirketi kurdu ve çok geçmeden 1986 yılında Edwin Catmull ile birlikte Pixar adında bir animasyon şirketi kurdu. Büyük başarılara imza atan ikilinin şirketi, 1996 yılında Apple tarafından 402 milyon dolara satın alındı ve Steve Jobs tekrar Apple bünyesine katıldı.
1996 yılından sonra daha da güçlenen Apple şirketi, yeni ürün ve yazılımlarıyla her geçen gün daha başarılı işler çıkardı. iPhone, iPod ve iPad gibi ürünlerin tanıtımını yapan Steve Jobs, bu süreç içerisinde kendini tüm Dünya’ya sevdirdi. Kansere karşı verdiği mücadeleyi 5 Ekim 2011 günü kaybetti ve 56 yaşında hayata gözlerini yumdu.